Historie Reiki

Používání životní energie k léčení je metoda stará několik tisíc let. Její použití je zaznamenáno ve starých rukopisech. Jde o prastaré umění léčit sebe a druhé lidi i zvířata technikou přikládání rukou.

Tato technika vychází z prastarého instinktu, kdy matka například přikládala ruku na nemocné místo dítěte či mu hlazením přinášela úlevu. Tím mu předávala své teplo, harmonizaci – léčení.

více o historii ...

V čem najdeme, co tělo potřebuje

 

 

Doplňme si chybějící vitamíny a další látky přírodní cestou.


 

 

Brokolice

Působí silně protiskleroticky. Je velmi vhodná pro diabetiky,  rakovině, na žaludeční dvanáctníkové vředy, blahodárně na střeva. Je to zelenina i pro redukční dietu.

Obsahuje vitamín C,  karoten, vitamin E, dále niacin, biotin, vitaminy E atd. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, vápníku a fosforu. Obsahuje také železo, hořčík, síru,zinek a další.

Celer

Má diuretické vlastnosti a tak je doporučován při dně, revmatismu, artritidách. Snižuje krevní tlak, čistí játra a zmenšuje obsah cukru v krvi u diabetiků, neurotiky uklidňuje. Obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin K, E aj. Je bohatý minerálními látkami, zvláště draslíkem (mnohem více v listech), dále má fosfor, vápník, sodík, hořčík, železo, jód. V bulvě je i pektin.

Cuketa

Cuketa obsahuje 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má ale bohatou skladbu minerálních látek. Obsahuje zvláště draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Má velmi málo sodíku, mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, obsahuje také železo, měď, fluor, zinek aj. Obsahuje menší množství vitamínu C, něco vitamínů B skupiny, kys. listové, niacinu aj.

Čekankové puky

Je to hodnotná zelenina zimního a předjarního období. Vitamínů sice nemá mnoho, ale dobrou zásobu minerálů – draslíku, fosforu, hořčíku, železa, vápníku aj. Diabetikům prospívá její sacharid inuin, hořčina intybin zase slouží dobré činnosti jater, žlučníku, slinivky a trávicích orgánů vůbec. Komplex látek v ní obsažených stimuluje krevní oběh, chrání cévy.

Červená řepa

Červená řepa obsahuje menší množství kyseliny šťavelové, proto pozor u nemocných močovými kameny. Obsahuje sacharózu – proto menší dávky řepy u diabetiků. Obsahuje také mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Má vyšší obsah bílkovin s aminokyselinami prospívajícími metabolismu mozku. Betain působí protiskleroticky a chrání játra. Z vitamínů -  C, málo karotenu, dále vitamin Bl, B2. Obsahuje však barviva prospěšná proti vysokému tlaku krve, pro pevnost kapilár. Je bohatá na draslík a hořčík – proto je vhodná při ateroskleróze, vysokém tlaku, při nemocech srdce a krevního oběhu. Má velmi vysoký obsah železa – nejvíce ze zelenin, také mědi, takže je prospěšná pro tvorbu krve. Obsahuje spoustu mikroprvků – jód, mangan, obsahem zinku předčí ostatní zeleniny, dále fluor, kobalt, lithium, vanad a další. Ty ve svém komplexu podporují tvorbu inzulinu, zrakovou ostrost, ochranu před infarktem, tvorbu krve a metabolismus vůbec. Doporučuje se při rakovinných onemocněních, chorobách jater a v rekonvalescenci.

Česnek

Celá rostlina je prosycena silicí obsahující síru – usmrcuje účinně choroboplodné zárodky při infekcích. Podporuje vylučování žluči, brání křečím střev, reguluje střevní mikroflóru. Příznivě ovlivňuje dýchání, prokrvuje cévy srdce, snižuje krevní tlak, působí na snižování cukru v krvi při diabetu, doporučuje se proti ateroskleróze.

Endivie – štěrbák

Je léčivou rostlinu k posílení jater. Štěrbák má nízkou energetickou hodnotu, z minerálních látek má nejvíce draslíku. Dále je to vápník, fosfor, sodík, hořčík, železo a další prvky. Z vitamínů má mnoho provitaminu A, vitamin E, vitamin C do 20 mg ve 100 g, vitaminy Bl, B2, B6, dost kyseliny listové aj. Obsahuje léčivou složku – hořčinu intybin podporující trávení a tvorbu žluči. Jinou složkou vhodnou pro diabetiky je inulin.

Fazol obecný

Jsou bohaté na B2, kyselinu listovou, vitamin E. Přítomen je i vitamin C, karoten, niacin a další vitaminy B. Z minerálních látek mají velmi mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, velmi málo sodíku a železa. Při cukrovce, snižují obsah cukru v krvi. V luskách jsou i antibakteriální látky. Vhodné při předcházení a léčení zhoubných novotvarů. Jsou silně močopudné, tedy vhodné při chorobách srdce a chorobách krevního oběhu, ledvin.

Hlávkové zelí

Z hlediska biologického je mezi bílým zelím a červeným menší rozdíl. Červené zelí má méně vlákniny, více sacharidů, silice, železa a barvivo antokyan dobře sloužící cévám. Jinak je zelí bohaté draslíkem, hořčíkem, vápníkem, fosforem, dále obsahuje železo, měď, mangan, zinek, jód, síru, chróm, fluor a další vzácné prvky. Zelí obsahuje protisklerotický inositol. Má léčivý účinek při léčbě žaludečních vředů.

Z vitamínů má vitamín C, E, B, niacin, méně karotenu, dále vitamin K, kyselinu listovou, nikotinovou, pantoténovou. Obsahuje také antibakteriální fytoncidy.

Zelí se uplatňuje také při léčení obezity.

Hrách

Hrách je cenná dietní zelenina. Má velký obsah vitamínu C, je obzvlášť bohatý na vitamin E, biotin, vitaminy Bl a B2, kyselinu nikotinovou a cholin.

Reguluje v lidském organismu látkovou výměnu tuků. Má vysoký obsah bílkovin a sacharidů, méně vlákniny.

Kapusta hlávková

Kapusta má vyšší obsah bílkovin a také zdraví prospěšnou vlákninu.  Má  mnoho provitaminu C, A, vitamínů skupiny B, niacinu, obsahuje mannitol vhodný pro diabetiky, inositol s protisklerotickým účinkem. Methionin má léčivý vliv při vředech žaludku, dvanáctníku. Obsahuje také vitamín E, vitamín K. Hořčičná silice má protinákazový účinek. Základním obsahovým prvkem minerálií je draslík, přítomen je vápník, fosfor, hořčík, síra, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluór, zinek. Je nadýmavá, proto do jídel přidáváme kmín, saturejku, koriandr, bazalku. Doporučuje se před její konzumací sníst kousek čerstvé mrkve.

Mrkev

V mrkvi je  vitamin C, dále vitamínů skupiny B. Bohatší je na vitamín E a kyselinu nikotinovou. Obsahuje také inomitol důležitý pro prevenci aterosklerózy. Z minerálních látek má vysoký obsah draslíku, zvláště hořčíku, fosforu, ale i chlóru. Také četné mikroelementy, bór, vanad, železo, jód, kobalt, měď, mangan, zinek. Mrkev zvyšuje odolnost organismu, doporučuje se při zácpách, při nemocech jater, ledvin, cév – srdce. Podporuje vývoj a růst u dětí, prospívá těhotným ženám. Důležitá je po infarktu, při namáhání zraku. Mrkvová dřeň urychluje hojení ran.

Pozor! Není vhodná ve větších dávkách při vředové chorobě a při diabetes!

Kedluben – brukev zelná

Kedluben je vitaminózní zelenina. Obsahuje vitamin C, karoten, vitamin E, B1, B2, B6, kyselinu nikotinovou, listovou, biotin, kyselinu panthothenovou, vitamin K. Dále má mnoho draslíku, také vápník, fosfor, hořčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, kobalt, měď, molybden, nikl, stříbro, chróm, fluor, zinek aj. Velmi cenný je obsah mikroelementů. Obsahuje protisklerotický inositol, cukry snášené diabetiky. Sloučeniny síry působí proti bakteriím.

Použití i při redukčních dietách.

Kukuřice cukrová

Mladá zrna kukuřice mají téměř 20% sacharidů, dále bílkoviny, tuky – vyšší energetickou hodnotu. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu a vápníku, hořčíku, dále železo, zinek, měď a mangan a nepatrně sodíku. Vitaminy není obzvlášť bohatá, obsahuje asi l2 mg vitaminu C ve 100 g, vitaminy Bl, B2, něco niacinu, některé vitaminy B chybějí. Obsahuje i pektiny podporující zažívací proces a dobrý stav cév.

Květák

Má poměrně mnoho bílkovin a cenných, nenahraditelných aminokyselin. Má množství vitaminu C, poměrně mnoho kyseliny pantoténové, málo karotenu, vitamin B1, B2, B6, mnoho vitaminu K aj. Z minerálních látek je to hlavně draslík, ale také mnoho fosforu, vápníku, hořčíku, molybdenu, jódu, manganu a síry. Obsahuje mannitol vhodný pro diabetiky. Květák prospívá dobré funkci pokožky, sliznic, zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.

Pozor! Květák se nedoporučuje při dně (puriny), také při zánětech jater a žlučníku!!!

Mangold

Mangold je zdraví prospěšnější než špenát. Hodí se pro redukční dietu. Neobsahuje tolik kyseliny šťavelové. Je v něm velké množství draslíku, dále vápník, ale i sodík, fosfor, železo, měď, zinek a další prvky. Součástí jsou vitaminy – především C, provitamin A, niacin, vitaminy skupiny B a bioflavonoidy, kyselina listová.

Má mírně projímavý účinek.

Paprika zeleninová

Jsou obrovským zdrojem vitamínu C, zralé mají hodně provitaminu A, zvláště červené. Dále obsahují vitaminy B1, B2, niacin, kyselinu listovou, vitamin E. V dužnině je přítomno mnoho druhů barviv, z nichž flavonoidy posilují cévy. Z minerálních látek má mnoho draslíku, ale i fosforu, hořčíku, vápníku, železa, zinku, jódu aj. Obsahuje také fytoncidy, brzdící rozvoj bakterií. Podporuje chuť k jídlu, činnost trávicích šťáv, žluči, štítné žlázy. Je obtížněji stravitelná, zvláště slupka.

Pozor! Je nevhodná při chorobách žaludku, střev, žlučníku!!!

Pastinák

Je také léčivou rostlinou doporučovanou při revmatismu, plynatosti, ale i proti neurózám. Vzhledem k vyššímu obsahu silice by se neměl požívat ve velkém množství. Ale častější zařazení menšího množství prospívá zdraví.

Pažitka pravá

Má velké množství vitamínu C a obsahuje karoten, vitaminy B1, B2, silici se sírou, antibakteriální látky, minerální látky – zvláště draslík, vápník, železo, síru. Ovlivňuje kladně trávení, poněkud snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity.

Pekingské zelí

Je nízko energetická zelenina- vhodná při redukčních dietách. Obsahuje vitamin C, karoten, niacin, vitaminy Bl, B2 a jiné. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, také vápníku, hořčíku, železa, síry, malé množství sodíku. Obsahuje protisklerotické složky a látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.

Petržel kadeřavá

Je bohatá  karotenem, vitaminy skupiny B, z nich je značný obsah vitamínu B12 ovlivňujícího krvetvorbu spolu se železem. Také obsahuje flavonoidy, silice a další látky.

Petrželka je mimořádné diuretikum, vhodné pro nemocné ledvinami, vysokým krevním tlakem, při zánětech prostaty, při artritidě, revmatismu, celulitidě. Příznivě působí na žlučník a játra. Má vliv na krevní oběh, doporučuje se lidem s nemocným srdcem.

Pozor! Vysoké dávky včak nejsou zdravé!!! Raději tedy méně, ale každý den.

Pór

Povzbuzuje mozkovou činnost. Je vhodný i pro revmatiky, při dně, srdečních chorobách, obezitě. Působí příznivě i na dýchací orgány, žaludeční činnost, aktivitu jater a žlučníku.

Je bohatý na vitaminy – má více vitaminu C než citron, dále obsahuje karoten, vitaminy skupiny B, vitamin E, niacin. V zelené části má až dvojnásobek vitamínů proti bílé. Proto úplně neodřezáváme zelené listy, ale naopak zdravé části využijeme v kuchyni drobně nakrájené za čerstva. Obsahuje  hojnost minerálních látek, nejvíce draslíku, vápníku, fosforu a železa, málo sodíku.

Rajče

Má nízkou energetickou hodnotu, vhodné při redukční dietě. V čerstvém stavu má mnoho vitaminu C, provitaminu A, dále niacin, vitaminy B, E, K. Z minerálních látek nejvíce draslíku a fosforu, vápník, mnoho hořčíku. Méně sodíku, železo, zinek, jód, měď, kobalt, nikl, bór. Působí antibakteriálně, žlučopudně a močopudně, při ateroskleróze, tukové degeneraci jater, podporují tvorbu hemoglobinu. Hodí se pro revmatiky, diabetiky, snižují krevní tlak.

Růžičková kapusta

Má vysoký obsah vitaminu C a karotenu, vitamín E. Obsahuje vitamín B1, B2, B , kyselinu nikotinovou a listovou. Má také mnoho bílkovin s cennými nenahraditelnými aminokyselinami. Je bohatá methioninem s léčivým vlivem při vředové chorobě. Z minerálních látek má mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, síry. Ale i mnoho mikroelementů (bór, jód, kobalt, měď, mangan, molybden, stříbro, chróm, fluór, zinek.

Růžičková kapusta ve svém komplexu složení působí protiskleroticky, bakteriostaticky.

Ředkev černá

Má značně peprnou chuť (odstraní se tím, že rozkrojenou část posolíme a po několika minutách opláchneme vodou) způsobenou hořčičnou silicí, která obsahuje síru.

Šťáva z ředkve se doporučuje při nespavosti, bolestech hlavy, s medem proti kašli a bronchitidě. Nemá se konzumovat při žaludečních a dvanáctníkových vředech a zánětlivých onemocněních trávicího a vyměšovacího ústrojí.

Energeticky je černá ředkev chudá, ale je velmi bohatá na draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, síru, měď. Obsahuje i malé množství sodíku. Vitamin C, E, karoten, B1, B2, B6. Účinně podporuje trávení, vylučování žluči, moči.

Pozor! Nedoporučují se velké dávky!!!

Ředkev japonská

Ředkev má význačné antiseptické vlastnosti, účinně stimuluje činnost trávicího systému, působí močopudně, žlučopudně a doporučuje se při onemocněních dýchacích cest. Působí také proti ateroskleróze.

Ředkev obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a fosforu, hořčíku, poměrně více než ostatní zeleniny sodíku, dále železo, měď aj. Chemické složení ředkví je rozdílné, japonská ředkev obsahuje méně sirnaté silice. Z vitamínů obsahuje tolik vitamínu C jako citrón, dále karoten,kyselinu nikotinovou, vitamin Bl a další.

Pozor! Není vhodná při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku a zánětech trávicího ústrojí!!!

Ředkvička

Obsahuje sice méně minerálních látek než příbuzná ředkev, ale přesto je zastoupen hlavně draslík, vápník, síra a další. Přítomen je vitamin C, karoten, kyselina nikotinová, vitaminy B. Obsahuje aktivní antibakteriální látky. Ředkvička podporuje chuť k jídlu, působí močopudně a žlučopudně. Kladně ovlivňuje také dýchací systém. Stimuluje krevní oběh.

Řeřicha zahradní

Obsahuje velké množství vitamínu C, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid.

Zvláště v zimě a předjaří příznivě ovlivňuje metabolismus člověka, zlepšuje zažívání.

Výhodou je možnost jejího pěstování v truhlíku za oknem nebo v klíčící misce.

Šalotka (cibule)

Proti cibuli kuchyňské má více silice, vitamínů i cukrů (jednoduchých), také více vody. Má asi 13 – 15 mg vitamínu C ve 100 g. Je velmi bohatá draslíkem, železem, manganem, zinkem, kobaltem. Obsahuje také vápník, fosfor, hořčík, málo sodíku, dále síru, křemík, selen. Další látky jsou silice s protibakteriálním účinkem. Její složky zlepšují trávení, snižují obsah cukru v krvi, působí proti hypertenzi, ateroskleróze. Je vhodná svým obsahem pektinů a slizů při bronchitidách. Je močopudná.

Pozor! Není vhodná při onemocnění vředovou chorobou!!!

Špenát

Má velké množství vitaminu C a karotenu, vitaminu E, vitaminu K a PP, také vitamínů skupiny B, hořčík, sodík, fosfor, železo, jód, měď, křemík. Saponiny v něm obsažené podporují trávení. Má silný močopudný účinek, prospívá krevnímu oběhu, slouží dobře štítné žláze, nemocným žlučníkem.

Pozor! Nikdy ho znovu neohříváme, při ohřevu se tvoří dusitany škodící zdraví!

 

Méně známá zelenina:

Topinambur

Mají až l6% inulinu, což je cukr dobře snášený diabetiky. Mají také l,5% vlákniny a až 2% minerálních látek s draslíkem, fosforem, hořčíkem, železem, obsahují jen velmi málo sodíku. Ze stopových prvků např. křemík, zinek.

Artyčok

Artyčok je dekorativní rostlina, víceletá (u nás ale podzemní část často zahyne) a konzumujeme dosud nerozkvetlé květní úbory. Hlavně dužnaté lůžko a masité části spodních listů “květu”.

Artyčok má výrazné protisklerotické účinky, snižuje obsah cholesterolu v krvi, také cukr, šetří játra a žlučník, hodí se i pro revmatiky a lidi s vysokým krevním tlakem.

Obsahuje komplex účinných látek. Vitamíny B, C, karoten, dále cukr inulin pro diabetiky, flavonoidy, slizy, minerální látky, hořčinu aj.

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky obsahují dost bílkovin, dále sacharidy, hlavně ve formě škrobu, malé množství tuků a kolem l% minerálních látek. Obsah vitamínů není příliš vysoký, zvláště ve sterilovaném výrobku jich není mnoho. Obsahují menší množství vitamínu C, dále vitaminy B a ostatní.

Fenykl sladký

Fenykl sladký má intenzivní vůni, pocházející od léčivé silice. Má více vitaminu C, karotenu,  B. Má hojně minerálních látek, zvláště draslíku, vápníku, hořčíku, železa.

Působí příznivě na trávení, zklidňuje nervový systém.

Prospívá nemocným s chorobami močových cest, žlučníku, s cukrovkou, obezitou.

Je to dietní zelenina.

Chřest

Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou. Minerální látky – draslík, fosfor, vápník a hořčík, také železo, jód, zinek, sodík. Působí jako diuretikum. Je lehce stravitelný.

Reveň, rebarbora

Z jara má složení kyselin ve prospěch především kyseliny jablečné, později narůstá obsah šťavelanů – solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem. Nejvíce obsahuje draslíku a vápníku, také hořčíku a fosforu. Velmi málo má sodíku, přítomen je jód, železo.

Z vitamínů má menší množství vitamínu C, provitamin A, vitaminy B, niacin, protisklerotické flavonoidy. Účinně zabíjí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná.

Pozor! Není vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny!!!

Kontakt

Zdeňka

Telefon: 603 508 843

Email: info@reiki-leceni.cz

Charakteristika metod

Reiki je životní, univerzální, vševesmírná energie nebo též síla. V některých knihách a článcích je také označovaná jako energie, vesmírná, kosmická, světelná či energie bioplazmy.

Vzhledem k tomu, že jde o obrovskou životní sílu, je možno s ní nejen vyléčit zdravotní problémy ale také napravit většinu životních situací – vztahy na pracovišti, v rodině či vztahy partnerské.

více o metodách léčení ...

Moudra a citáty

- Jednota je stav, kdy je vše ve všem

- Harmonie je soulad všech stránek člověka a přináší přirozený stav

- Problém nejsou věci, které nevíte, ale věci, které víte jistě, ale které nejsou pravda

- Láska je poklad, který se ukrývá hluboko v našem srdci. Najít ho můžeme jen tehdy, pokud tam náš zrak dohlédne

- Nelze najít pravdu jinak než skrze lásku

další citáty ...